Европа

Феята, която рисува цветя – Мари Октави

Мари Октави (Октавия) Стюрел Пенье е родена на 7 май 1819 год. в града Мец, разположен в североизточна Франция. Нейни родители са Жак Пенье, някогашен капитан в Императорската гвардия и Катрин Мюние. oстанала сираче в ранни години. Мари е изпратена на 16 години в ателието на Лорон Шарл Марешал. Марешал ръководи училището в Мец, център на художественото изкуство, където се практикува живопис с бои и пастели, скици, гравюра, стъклопис и дори скулптура. Кръгът от художници, между които Луи- Теодор Девили, черпи вдъхновение от картините на Дьолакроа, които изобразяват романтични пейзажи и екзотични теми с ориенталски фигури и история. Френско – Пруската война през 1870 год., последвана от анексията на Мец, слагат край на този художествен кръг.

Марешал се завръща към рисунките с пастел и ученичката следва примера на своя учител. Мари излага последователно своите картини с пастел „Момичето с шапчица“, „Короната от калистегия“ (увивното цвете чадърче), „Екстазът на св. Елизабет (Елизабета) от Унгария“. Отново следвайки съвета на своя учител, Мари изостава рисуването на портрети и фигури и се отдава напълно на композиции с натюрморти. Скоро нейните цветя и плодове, реализирани с пастели, достигат изключителна реалност и съвършенство. Първите картини на Мари впечатляват всички, творбите й се нареждат сред тези на най – големите художници и са излагани на изложбите на Парижкия Салон между 1844 и 1853 год. През 1852 год. две картини с цветя на Мари са изложени в Организацията на Обединените Изкуства. Едната творба изобразява букет с рози, другата – букет с макове и ириси. И двете картини предизвикват ентусиазъм сред любители и художници. Букетите с цветя са толкова реалистични и харесвани, че те са изложени отново в Салона през 1853 год. Един художествен критик дава своето мнение в първата статия, посветена на изложбата, като пише : „Честта е отдадена на две жени“, едната от които е г-жа Стюрел Пенье. Самата императрица Йожени, която посещава изложбата, е пленена от цветята на Мари и решава да закупи нейните „букети“ за своята стая в двореца в Сен – Клу, намиращ се в Ил – дьо Франс (регионът на Париж). Но букетите са вече продадени на известен доктор от Мец. Той е помолен да предостави букетите на Императрицата. Докторът изпълва молбата, а в замяна и компенсация Мари рисува за него в продължение на едно лято композиция от шест картини с цветя и три картини с плодове. На 1 юли 1853 год. художничката е наградена със златен медал в присъствието на принца Наполеон. Потърсена отново от Императрицата, Мари рисува картини с цветя, предназначени за украса в Националната манифактура за гоблени.

Професионалният успех на Мари е допълнен и от лично щастие. Художничката, омъжена от 1845 год. за Александър Стюрел, очаква своето второ дете. Мари и Александър имат вече момиче, но художничката желае момче. Щастието й трае малко. Три дни след раждането на своя син, Мари умира на 34 год.

Творбите, които Мари Октави оставя след себе си, наброяват около 130 картини и рисунки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button