България

Парк – комплекс Камбаните, София

Разположен в подножието на Витоша, в землището на село Бистрица, откриваме парк – комплекс „Камбаните“ в София. Открит е на 16 август 1979 година по идея на Людмила Живкова.

Огромният бетонен комплекс е проектиран от скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Генчев и инж. Антон Малеев.

Строителството продължава един месец от строителната бригада на Никола Павлов. В центъра на новоизграденият комплекс се издига огромен бетонен монумент (висок 37 метра), представляващ четири вертикални пилона, ориентирани според посоките на света, където са разположени част от камбаните. Около този монумент са изградени в кръг бетонни структури, на които са закачени камбани от различи държави. В днешно време камбаните са над 100, а при откриването на комплекса, те са наброявали 68.

Кулата в центъра на парка

Вертикалните бетони колони сочат към четирите посоки на света. На върха образуват сфера, която символизира Земята. В тази куха сфера за закачени седем камбани, символизиращи мира на седемте континента.

До 1989 година парк „Камбаните“ привлича около 1 млн. посетители годишно. След настъпилите промени в държавата през същата година, комплекса започва да запада, а част от камбаните са откраднати. 1996 година се оказва критична за комплекса, който е трябвало да бъде разрушен. Именно посланието което носи „Камбаните“ – да сплотява хората независимо от техните различия – религия, политически виждания, раса, народност, спасяват комплекса. Хората се обединяват на протест срещу бутането на комплекса, и с помощта на медиите, които дават отзвук, той остава невредим (част от камбаните са били повредени от демонтирането им).

Първата камбана след 1989 година, с която комплекса се обогатява, е дарената през 2002 година, от папа Йоан Павел II, при визитата си в България. През 2006 година, Израел също дарява камбана. На 22 ноември 2016 година е поставена най-новата камбана на футболен клуб Базел (Швейцария).

Камбаната от Израел

През 2006 Израел дарява камбана на комплекс "Камбаните".

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button