• септември 27, 2020

Обезлюдяването на селата и българският манталитет

Още преди много години е казано – за да унищожиш един народ, не е нужно да го избиеш, а да унищожиш културата му. За съжаление ние българите се справяме отлично и сами с тази задача. Обвиняваме за това извънземните, „световния заговор срещу България“ и видни европейски политици. Да разгледаме тази ситуация- детето ни се казва Памела или Ерик, и то празнува Хелоуин, но не може да посочи важни личности и събития от нашата история – кой точно ни е виновен?

Често слушаме разговори, едно време на село баба ми… дядо ми така правеше, гледахме животни, домашни продукти, имало е църкви, училища, площадки… Няма спор, че урбанизацията е един неспиращ процес, който определя предвижването на хората от селата към градовете. Знаем че преди много години по-голяма част от населението на България е живяло по селата, но това няма как да бъде постоянна величина, но знаем и че в нашата родина вече са изчезнали и изчезват множество села. С това ние губим своя бит, култура, традиции, занаятчийство… Най-лесно да обвиним политиците във всичко! Да ние сме странна държава, където палмовото масло под всякаква форма е масов продукт за консумация и с него е залят целият пазар, а домашното производство е обявено за опасно. В този ред на мисли в Швейцария спазва своите традиции, и там където се е правило сирене 100 години, ако ще и в най-отдалеченият край на страната, на 3500 метра надморска височина, държавата се грижи да ги има тези производители и следващите 100 години.

Тук ще кажем пак нашите политици в парламента са виновни! Да погледнем моментната ситуация с коронавируса и липсата на маски  през първите две седмици. Лично на мен ми отне около 4-5 дни да се сдобия с маски като бях излъган, че ще ми бъдат пратени, а от където ми изпратиха с доставката ми излезе 18 лева за две маски- трябваха ми спешно! И да бутам правителството ли за това, или човекът, който се възползва от цялата ситуация е същият като тези в парламента без да му е даден шанс или възможност за по-големи злоупотреби.

Ако един, два милиона души искат нещо да се промени в правилна посока, няма как 200-300 да ги спрат, тук вече не излиза математиката, а е до манталитет. Така ще гледаме призрачните обезлюдени села, в които се погребва нашата история и поминък, ще стоим пред компютрите и по кръчмите и ще си говорим какво хубаво е било някога!

admin

Read Previous

Claymore или Phoenix – кой майнър е по-добър?

Read Next

Navi 5700 с флашнат биос от Navi 5700XT -ethash algo

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *