• септември 27, 2020

Вулкани в литературата

Във фантастичния роман“ Копачът на бездните“от Бернар Тиртио (Bernard Tirtiaux), героят, който е геолог и еколог, решава да пробие литосферата, външната твърда обвивка на Земята, за да достигне магмената стая, в която да изхвърли ядрените отпадъци и така да пречисти Земята.

В книгата Пътуване в центъра на Земята (1864) на Жул Верн, героите пътуват из вътрешността на Земята и пътешествието започва от вулкана Sneffels в Исландия.

В своя фантастичен роман от 1977 год. „Потапянето на Япония“, писателят Сакуо Коматсу (Sakuo Komatsu) си представя бързото изчезване на Япония под въздействието на разбушували се земни сили : земетресение, огромни вълни, вулканични избухвания. Японците ще бъдат евакуирани в други страни след като островът е разрушен и потопен под водата.

В романа “Благословените от Опустошението“, Ерве Базен (Hervé Bazin) проследява историята на жителите от остров Tristan da Cunha в Атлантическия океан. През 1961 год. вулканично изригване кара жителите да емигрират в Англия. Но две години след тази природна катастрофа много от жителите се завръщат на опустошения остров.

admin

Read Previous

Войната по пътищата – причините за стрес и агресия

Read Next

AMD Sapphire Pulse 5700 – Хешрейт и консумация на Етереум (ЕТХ)

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *