Интересно

Базарът на благотворителността в пламъци

Париж, 4 май 1897 год. Във френската столица е организиран поредният Базар (битпазар, панаир), на който дами от висшето общество, някои придружeни от господа, идват и продават най- различни предмети, а събраните средства са предназначени за нуждаещите се. Това благотворително мероприятие се провежда от 1885 год. на улица Фобург Сен- Оноре, но през 1897 год. той е преместен в сграда на улица Жан Гужон. Заслонът от дърво обхваща 1 000м2 , върху който организаторите реконструират улица от Средновековието, дълга 80 м. Тази година, като допълнителна атракция на Базара, ще бъде представен кино- сеанс с вълшебното откритие на братята Люмиер от 1895 год. : кинематографът, екипиран с апарат, който функционира с лампа с етер, силно запалимо вещество. За случая е „направена“ кино зала, затворена от плътни пердета и екипирана със столове за зрителите.

Пресата пише : „Около 16 ч 30 възниква фаталният инцидент : лампата за прожекции на кинематографа изчерпва своята резерва от етер и тя отново трябва да бъде напълнена. Господин Белак, прожекционистът, помолва своя асистент Грегоар Баграшов да запали клечка, но апаратът е лошо изолиран, и пàрите на етера се запалват“. Пламъците обхващат пердетата, тавана, пожарът се разпространява с невероятна скорост. Скоро всичко пламва в огън, който обхваща дървения таван и предметите, изложени за продажба : мебели, кошници, платове…От всякъде се сипе жарава, която пада върху хората, подпалва дрехи и тела. За няколко минути Базарът на благотворителността се превръща във „фурна“ в която царят паника, писъци и страх. Има само два изхода със стълби, които отвеждат към единственото антре. А на антрето се намира въртяща се врата, чиито крила се завъртат към вътрешността на сградата. Това допълнително затруднява излизането на присъстващите, които се бутат, удрят и стъпкват… Пожарникарите, които пристигат, се опитват да помогнат и да погасят пожара, но напразно… 15 мин след започване на пожара от Базара не остава нищо.

Драмата отнема живота на 125 присъстващи, 118 жени и само 7 мъже, ранените са повече от 250. Париж е шокиран, а Франция обявява национален траур. Много смятат, че с „киното“ е свършено, но братята Люмиер подобряват своето изобретение и прожекционните ленти. Между загиналите жени има такива от висшето общество, като херцогинята на Аленсон, почитен президент на Благотворителсността и сестра на австрийската императрицата Сиси. Но също така и жени от нисшето общество, дошли тук да търсят помощ и закрила.

Скоро в пресата се разразява скандал с множество въпроси и критики. Оцелели жени разказват, че повечето от присъстващите господа от висшето общество не са се поколебали да блъскат и удрят жените, за да си проправят път към изхода и да се спасят. Истинските герои са мъже от народа, като готвачите от съседен хотел и минувачи, които се притичват на помощ без колебание. Много критика отнасят и организаторите на Базара, които не са предвидили никакъв план за евакуация и екипиране срещу пожар. За това нещастие допринасят също така колективната паника и тежките тоалети на дамите с огромни шапки и перуки.

Този трагичен инцидент, единствен по рода си, променя решенията и мерките за сигурност в случай на пожари. Науката „одонтология“, която идентифицира карбонизираните тела по зъбите, води началото си от датата на пожар на Базара на благотворителността, 4 май 1897 год.  Историята на тази трагедия е пресъздадена във филмовия мини сериал Базарът на благотворителността, 2019 г. с известната френска актриса Одри Фльоро, която превъплъщава образа на една от главните героини. Актрисата е позната на българския зрител като Хортензия, съпругата на д-р Арше, от сериала „Едно френско село“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button