Европа

Града на водопадите Едеса (Воден)

На 90 километра западно от Солун, се намира един от най-красивите градове в Северна Гърция –Едеса ( Έδεσσα / Edessa) или по-известното име по нашите ширини Воден. Името се дължи на богатството си на водопади и зеленина.

Градът има богата история, датираща от  медната ера през V- VI век преди Н. Е. Днешният град е построен над останките от древния Едеса, като са запазени останки от Акропола и крепостни стени високи 5 метра. Градът е процъфтявал като е бил част от великата Римска империя. Воден е бил и в пределите на Първото българско царство при цар Симеон и е бил на границата с Византия. През годините градът попада и в територията на Византия, а по-късно и в Османската империя.

Една от големите туристическа забележителности на Воден, е Паркът на водопадите, който се е формирал през XIV век, след природно бедствие (земетресение, което е пропукало скалите, и в пукнатините е нахлула вода, от вече несъществуващо езеро).  В миналото е имало 11 водопада, от които са останали 7, като най-големият се казва Каранос (Κάρανος). В района на водопадите е построен парк за разходка, с места за отдих и алеи обхождащи водопадите.

Спокойно и красиво място за посещение, но си пригответе удобни обувки и след обиколката ще е трудно да останете сухи!

Паркът на водопадите

Снимка зад водопада.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button