• юни 2, 2020

Велики скулптури

Поликлет е роден през V в. пр.н.е. на полуостров Пелопонес. С невероятна техника Поликлет извайва тела от мрамор на голи атлети. Той пресъздава умело идеалните пропорции на човешкото тяло като си служи с мерки и аритметични изчисления. С тези изчисления той изгражда  „канон“ за скулптората : височината на тялото трябва да бъде седем пъти височината на главата.

Лизип ( IV в. Пр.н.е) изработва статуи от бронз. Неговите скулптури пресъздават гъвкави движения, но излятите от бронз тела не следват канона на Поликлет. Лизип го променя и при него тялото е осем пъти по- дълго от главата.

Мирон (II половина на V в.пр.н.е.) е роден в Елевтера. Той се стреми да превъплъти не само красотата на голото мъжко тяло, но и движението при дадена дейност. Неговата прочута скулптура Дискохвъргач пресъздава усилието на движението : преди дискът да бъде хвърлен, мускулите на краката и ръцете на атлета са напрегнати, а на негово лице  е изписана концентрация и решителност.

Праксител, роден в Атина през IV в.пр.н.е. вае тела от мрамор. Неговите фигури на младежи и жени представят спокойната и отпусната красота. Копия на негови произведения като Афродита Книдска или Аполон Сауроктон се намират в Лувър, Париж.

Микеланджело (1475- 1564 г.) е не само велик италиански художник и архитект, но също така и невероятен скулптор. Той е вдъхновен от идеала и красотата на телата от античното гръцко изкуство и следва техния модел.  Сред неговите шедьоври са Давид, Пиета, Робите.

Джан Лоренцо Бернини (1598- 1680) е роден в Неапол. Закрилян от папа Урбан VIII, той става предпочитаният скулптор, търсен за работата в базиликата Св. Петър в Рим. Бернини е авторът на колосалния балдахин от бронз, сложен под купола, изрисуван от Микеланджело. Неговият шедьовър – Екстазът на св. Тереза, предава с невероятен реализъм гънките на дрехите, динамиката на движение и изражението, изписано върху лицето на св. Тереза при видението на ангела.

Фредерик Огюст Бартолди ( 1834- 1904) е роден във френския град Колмар, регионът на Алзас. Той създава монументални статуи като Лъвът от Белфорт, изработен от червена скала или статуята Свободата осветлява света, излята от бронз. Франция подарява тази статуя на  Ню Йорк, Америка като символ на приятелство между двете държави. Днес статуята на Свободата е един от най- известните символи на Ню Йорк.

admin

Read Previous

Футбол: България – Финландия

Read Next

Първи избор на видео карти за начинаещ копач

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *