• ноември 24, 2020

Розмарин

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно растение с вечнозелени игловидни листа. Той расте основно в района на Средимзеноморието. Чудесна билка с цитросоподобен аромат, която може да се ползва за много неща. Изключително издръжлив и лесен за отглеждане както навън, така и в домашни условия. Устойчив е на суша, но изисква светлина.

В кулинарията розмаринът намира широко приложение. С него се приготвят маринати, добавя се при овкусяването на ястия с агнешко, телешко и пилешко месо, както и на риба (по-широко разпространени и достъпни като цени – ципура и лаврак.) Не трябва да се прекалява с количеството розмарин вложено в дадено ястие, защото има остър и силен вкус.

Консумацията на розмарин подобрява храносмилането и набавя на организма необходимото количество витамин А. Също така билката има антиоксидантни свойства и съдържа желязо, манган, както и мед, калций, магнезий и витамин B.

Розмаринът е добре познат и като лечебна билка още от древността. Смята се, че подобрява паметта и вниманието на човек. Благодарение на сложното етерично масло, което съдържа,билката спомага за запазването на младежкия вид и еластичността на кожата, има и обезболяващо действие при мускулни болки. Укрепването на имунитета, също е голям плюс на тази златна билка, дар от природата.

admin

Read Previous

Джейн Остин, горди и с предразсъдъци

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *