• април 10, 2021

Мюзикъл

Мюзикъл е общ термин, който обединява под една форма музика, театър, драма, комедия, танц, пеене и легенда. Той може да бъде театрална пиеса, представена на живо или под формата на филм. Първите продукции, които могат да бъдат посочени като мюзикъл, се зараждат в Ню Йорк и датират от 1900 г. Най- големият продуцент по това време е Бродуей. За своите представления, студиото ангажира хора от различни националности и култури. Така в един мюзикъл се появяват актьори с различен цвят на кожата и косата, които носят екзотични костюми. Музиката е смесица от суинг, джаз, оперета от Париж или Виена. Филмовият мюзикъл се появява по- късно, с развитието на озвучения филм. В него участват стотици танцьори, които танцуват степ и оформят фигури като гирлянди. Най- успешните мюзикъли са продуцирани от студиото на MetroGoldwynMayer, където танцьори като Джордж Гершуин (George Gerschwin) стават истински звезди. Мюзикъли като „Един американец в Париж‘‘ и „Пея под дъжда“ стават класика в този жанр и са емблемата за изкуство и качество. Темите и музиката за първите мюзикъли са простички и наивни, без актуални проблеми и случки, засягащи ежедневието. А мюзикъли като Мери Попинс и Др. Дулитъл предават впечатлението, че мюзикълът е предназначен само за деца.

След Втората Световна война съдържанието на мюзикъла се променя. Предлаганите истории са взаимствани от реалния живот, а музиката към тях се преработва от професионални композитори. По тези нови критерии е създаден мюзикъла „Устсайдска история“ (West Side Story).

В края на 60 год., с бумът на Хипи- културата и на Ъндерграунд- музиката, се появява нова форма на мюзикъла, модерният рок- мюзикъл. Типичен филмов рок- мюзикъл от 60 год. Е „Коса“ (Hair) от Милош Форман. Историята се развива в Америка и преплита съдбата на хипи- младежи с реалността на войната във Виетнам. Песента “Let The Sunshine in” е емблемата на този рок- мюзикъл. Мюзикълът „Котките“(Cats) от Андрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber) е един от най- успешните мюзикъли. В тази история оживяват котки, които притежават всички човешки черти и дарби. Те могат да говорят, да страдат, да обичат, да се забавляват, да бъдат циркови артисти, певци, бонвивани или някогашни звезди. Песента “Memory”, изпълнена от някога младата и красива котка Гризабелла, е по- късно интерпретирана от много певици, между които и Барбара Стрейзанд.

В мюзикъла „ Танцът на вампирите“ е интерпретирана друга известна легенда- тази за вампири. Историята започва в Трансилвания, родината на тези същества. Един професор и неговият асистент попадат в село, чиито жители разказват, че тук господстват вампири. В двореца до селото живее граф, който също е вампир. Той организира бал, на който е поканен и професорът. И макар професорът да използва чесън и кръст срещу това зло, той разбира, че не може да победи вампирите, които са многобройни и силни.

Друг известен мюзикъл е “Jesus Christ Superstar”. Музиката към него е написана от Андрю Лойд Уебър. В началото тази продукция е критикувана от многобройни религиозни организации, но успехът на мюзикъла е огромен. Историята проследява последните дни на Исус, видяна през очите на Юда.

„Фантомът на операта“ е друг мюзикъл с огромен успех. Автор на музиката към него отново е Андрю Лойд Уебър. Историята се базира върху книгата на Гастон Леру, публикувана във Франция през 1911 год. В Парижката опера живее мъж с ужасен белег върху лицето. Този белег майката крие под маска още при раждането на момчето. То е обречено да живее в катакомбите на операта, за да не буди страх и отвращение. Мъжът е  Фантомът и единственото му занимание е музиката, която може да практикува в операта. С времето той става отличен музикант и композитор. Но Фантомът тероризира всички, които работят в операта и желае те да правят това, което той поиска. Между балерините се намира и младо момиче, чийто глас омагьосва Фантома и неговото желание е то да стане прима- певицата на операта. В историята се включва и меценатът на операта, който познава момичето от нейното детство. Между двамата пламват отново стари чувства, но Фантомът не е готов да приеме това. След много случки, момичето разбира, че единственото нещо което Фантомът търси, е съчувствие и разбиране.

admin

Read Previous

Интересно от френския департамент Лорен (Лотарингия)

Read Next

Наполеон строител

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *