Зоология

Лисицата Фенек

Лисицата фенек, наричана още Пустинна лисица е една от най-красивите представители на своя род. Тя обитава Северна Африка (без крайбрежните ивици), Сахара и някои части на Арабския полуостров.

Фенек е дребен хищник, достигащ едва 1,5кг. тегло, височина до 29 сантиметра и дължина 40 сантиметра, а опашката достига 25 сантиметра. Ушите на лисицата фенек достигат 15 сантиметра, които спомагат за охлаждането й в пустинята, като изпаряват вода, както и да й пазят сянка и да предпазват очите от пясъка. Козината на дребния хищник е най- често с пясъчен цвят, като така се прикрива в пустинната среда. През деня козината отразява слънчевата светлина, а през нощта запазва топлината.

Лисицата е активна основно през нощта, когато ловува гризачи, птици, насекоми, яйца, змии, храни се също с корени на растения и плодове, като си набавя и необходимото количество вода.

Лисиците фенек живеят най-често в малки групи в дупки в земята достигащи 10 метра, обградени от растителност, за да се крият от враговете си в природата и от своя страна да дебнат плячката си. Издават различни звуци като мъркане на котка, специфично ръмжене, лай на куче. Забележителното при тях е високият и дълъг скок, който правят спрямо големината си – повече от половин метър височина, и до 1.2метра дължина.

Размножаването им е един път годишно през пролетта. Тогава мъжките стават агресивни и се бият помежду си. Бременността на женската продължава около 50 дни, в хралупа предварително постлана с трева и козина. Раждат се от 2 до 5 малки, които тежат едва 50 грама. Майката ги кърми две седмици, през това време мъжкия носи храна, но не може да влиза в хралупата, защото женската го гони. След шест седмици малките започват да излизат около хралупата и постепенно с времето започват да се отдалечават все повече.

Достигат полова зрялост на деветият месец. Изключително красиви лисици, които могат да се отглеждат и в домашни условия. Фенеците не могат да бъдат опитомени на 100 процента (все пак са хищници), но свикват бързо с хората, ако се отглеждат от малки и  могат да съжителстват с други животни – куче или котка.

zoo-1065226_1280

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button