• март 1, 2021

Гръцките богове     

Зевс, син на Кронос и Рея. Негови атрибути са скиптър, орел, дъб и сноп с мълнии.

Хера, дъщеря на Кронос и Рея, сестра и съпруга на Зевс. Нейните атрибути са цептър, диадема, крава и кукувица.

Афродита, дъщеря на Зевс и съпруга на Хефес. Богинята символизира красотата и любовта. Нейни атрибути са огледало, заек, гълъб, лебед, ерос и алабастрон.

Аполон, син на Зевс и близнак на Артемида. Негови атрибути са стрела, наръч със стрели, лък, лаврово дърво.

Арес, син на Зевс и Хера, богът на войната. Негови символи са копие и броня.

Артемида, дъщеря на Зевс, богиня на лова, природата, целомъдрие и плодовитост. Нейни символи са стрела, лък, наръч със стрели, елен, мечка, сърна, гъска, куче.

Асклепий, син на Аполон, бог на медицината. Негов атрибут е прът, обвит от змия.

Атина, дъщеря на Зевс, богиня на знанието, разума, сръчността. Нейни атрибути са броня, шлем, копие, щит, фигура на богинята на победата Нике, маслиново дърво, змия и кукумявка.

Деметра, дъщеря на Кронос и рея, сестра и любима на Зевс. Тя е символ на плодовитостта и растежа, Нейни атрибути са цептър, диадема и житен клас.

Дионис, син на Зевс, догът на виното, растенията и театъра. Негови символи са кожа от пантера, лозова пръчка, бръшлян, нимфи, сатири Хефес, син на Зевс и Хера, богът на огъня и на занаятите с ковано желязо, съпруг на Афродита. Негови атрибути са чук за коване на желязо и клещи Хермес, син на Зевс, пратеникът на боговете. Покровител на пътищата, овчарите, търговците и крадците. Неговите символи са крилати сандали, пръчка вестоносец, пътническа шапка, лира, направена от черупка на костенурка.

Хестия, дъщеря на Кронос и Рея, покровителка на стадата и домашното огнище. Тази богиня не е представена като образ при гърците.

Пан, син на Хермес, богът на гората и пасищата. Негови символи са пръчка, флейта и коза.

Посейдон, син на Кронос и Рея, брат на Зевс, богът на морето и водата. Негови символи са риба, кон и тризъбец.

Гея, Майката – Земя, родена от небето, планината и морето, първата богиня – оракул.

Хадес, син на Кронос и Рея, брат на Зевс, съпруг на Персефона, господар на подземния свят. Лечител на рани, по – късно е свързван с Плутон ( покровител на богатството и скъпоценните метали).

Персефона, дъщеря на Зевс и Деметра, съпруга на Хадес, господарка на подземния свят, богиня на плодовитостта през топлите сезони. Неин атрибут е житен клас.

admin

Read Previous

Сушена риба треска от Ним, Франция

Read Next

Лесните дузпи във футбола

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *