Европа

Френските напитки – част 1

Бретань (Бретания) е регионът, разположен на западното крайбрежие на Франция. Алкохолната напитка хидромел, резултат от ферментацията на мед във вода, произвеждана някога от гърците и келтите за техните богове, води началото си от бронзовата епоха. Днес тази напитка има своя бретонски вариант с добавката на сок от ябълки към меда и водата. В някои региони на този департамент напитката има и друг вариант, получен от добавката на сайдер.

Небио, регион на остров Корсика, произвежда от XV в. вид рядко срещано вино, така нар. патримонио. Патримонио може да бъде бяло, което се пие с риба и кашкавали. Розовото патримонио е слабо алкохолизирано вино, което придружава аперитива. Червеното патримонио е с алкохол от 13 0 и се пие с рагу или дивеч.

Лозята във френския департамент Алзас (Елзас), засяти още по времето на  римляните, и до днес са известни със своето качество. Те заемат ивица от 170 км дължина на 3 км ширина, разположена на надморска височина между 170 и 470 м. В Алзас се произвежда най – вече бяло вино, предлагано с различен вкус и аромат, произвеждани от известните видове грозде ризлинг, бяло пино, мускат.

В регион Център, лозарството се e разпространява най – вероятно през IV в. благодарение на монасите от Мармутие, настанили се близо до града Тур. Днес вината, произвеждани от имения или абатства, са червени, розови или бели, а култивираните видове грозде са каберне, черно пино, савиньон, бял шенин.

В департамента Оверн, разположен в центъра на Франция, лозарството е познато още от времето на гало – римляните.  През XIX в. Оверн е един от трите водещи региони по производство на грозде във Франция. През 1895 год. лозята са унищожени от листни въшки и днес те заемат площ от около 410 хектара. Върху вулканичната почва се отглеждат няколко вида грозде, между които черно пино, което дава червено и розово вино и шардоне, което дава бели вина.

Югозападният департамент Аквитан, разположен в долината на река Жиронд, се слави със своето вино Бордо. Лозарството тук се практикува от преди 2 000 години, а долината на реката предлага земи с речни наноси и тепета с почва, богата на глина и варовик. Днес лозята тук наброяват около 123 000 хектара, а производителите на вино около 8 000. Това е и регионът във Франция, който наброява най – много вина с контролирано наименование за произход – 60 на брой.

Един от най – известните френски производители на вино е регионът Шампань – Арден. Дом Периньон (1638 – 1715) , известният бенедиктински монах, е „магьосникът“, който трансформира виното в шампанско чрез техника на смесване на различни видове грозде, както и техниката на  разпенване по време на втората ферментация. Видовете грозде, използвано за производството на шампанско са само три : бялото грозде шардоне и два вида черно грозде, черно пино и пино мьоние. Техниката за шампанско се състои в смесицата на тези вина в определени пропорции. Над 300 милиона бутилки шампанско са продавани всяка година.

Регионът Бургонь (Bourgon) е известен със своето бургонско вино. Лозята тук заемат малка площ, но специфичните климатични и геоложки условия придават на гроздето и на произвежданите от него вина изключителен вкус. Бялото вино е най – характерно за този регион, последвано от червеното вино и так. нар. кремон – пенливо вино.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button