• ноември 25, 2020

Вярванията на аборигените

Първата асоциация с думата аборигени (туземци), свързваме с кореното население на Австралия. Под аборигени се разбират народи, обитаващи от древни времена дадено място, които са запазили почти непокътнати своите традиции, обичаи, бит и вярвания.

Аборигени има и в Африка и в Южна Америка, като езикът и културата на тези народи под общо наименование се различат осезаемо. Например племето „Динка“ в Судан, вярва в голям брой духове, като най-важен е Дендид- богът на „големият дъжд“. Масаите почитат бог сътворил света, когото индефицират с дъжда – Енай. Разбираемо е най-почитаното божество от туземците да е свързано с дъжда, защото тези народи обитават основно пустинни райони. Австралийските аборигени вярват в едно божество, което всяко племе нарича с различно име.Интересното е че всяко село има различен тотем – животно, което почитат и не консумират месото му(например кенгуру).

Ритуална музика и танци.

Странни инструменти огласят ритуалите на аборигените. По –известен е австралийският духов инструмент диджериду, който може да бъде чут и по улиците.Вечерните танци на мъжете с нарисувани тела и изпълняващи определени жестове имат дълбоко религиозно значение. Независимо от различните вярвания между народите, танцът има еднакво значение – прави хората единни и гони лошите помисли.

В днешно време в Австралия местните аборигени наброяват над 400 000 жители, като част от тях се интегрират в големите градове и устояват гражданските си права.

admin

Read Previous

Водопадът Докузак

Read Next

Защо голям майстор готвач е наричан Кордон бльо

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *