• юли 6, 2020

Теории и фосили

Жан – Батист дьо Моне, рицар на Ламарк (1744- 1829) е френски натуралист и зоолог. Той става запален ботаник и заедно с Жан- Жак Русо събира множество растения, които превръща в хербарии. През 1778 год. Ламарк публикува своя труд „ Френска флора“. Той е назначен като ботаник в Кралската ботаническа градина, а през 1793 год. става професор по зоология. Ламарк е колега на Кювие в Музея на природо естествената история, където проучва и изследва фосили на безгръбначни и най – вече тези на мекотели. Ламарк стига до извода, че фосилите са останки на прародителите на днешните видове животни и застъпва теорията, че видовете се променят с времето и тази промяна е свързана с условията на живот в средата, която видовете обитават.

Жорж Кювие (барон – 1769 -1832), e един от най- значимите френски зоолози и натуралисти на XIX в. Учен с брилянта кариера, Кювие завършва института в Щутгарт, преподава сравнителна анатомия в Градината на растенията в Париж и естествена история във Френския колеж. През 1802 год. заема поста на професор в Градината на растенията, след което влиза в Института за физически и естествени науки. Година по- късно, през 1803 год., Кювие става секретар в Академията на науките. През 1818 год. баронът става член във Френската Академия.

Често намерените фосили са скелети са с липсващи части, счупени, разбъркани с кости на други животни. Това затруднява работата на учените и класификацията на намерените кости. По времето на Френската революция, Кювие живее в Нормандия и тук той изследва морската фауна и фосили. Баронът предлага нова научна дисциплина, сравнителна анатомия. С помощта на този метод, Кювие сравнява останките на различни видове като следва логиката, че зъб и череп на лъв например не могат да принадлежат на тревопасно. Когато е намерено крак с копито, се знае, че то принадлежи на тревопасно, а не на месоядно животно. Всеки вид има свои типични характеристики, които го отличават от другите групи животни. С помощта на сравнителната анатомия, Кювие възстановява голям брой скелети на животни със значителна точност. През 1770 год., в кариера в Холандия е намерен странен фосил. В началото се смята, че фосилът принадлежи на кашалот, след това на вид крокодил. Кювие изследва фосила с голяма точност и го описва като принадлежащ на огромен морски варан, който не прилича на нито едно актуално животно. Този фосил принадлежи на влечуго, наречено Mosasaure. Кювие застъпва теорията, че множество намерени фосили принадлежат на животни, които нямат еквивалент в актуалния свят и следователно става въпрос за изчезнали видове. За разлика от своя колега Ламарк, Кювие защитава теорията, че видовете не се променят и изчезват по време на големи природни катастрофи.

Кювие е създателят и на науката палеонтология. Тя е изцяло свързана със сравнителната анатомия, тъй като и двете следват закона на подчиненост в  корелация на формите, групирани в класове и семейства.

admin

Read Previous

Ботаническата градина в Бон, Германия

Read Next

Порт Роял, потопеният град на пиратите

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *