• юли 6, 2020

Порт Роял, потопеният град на пиратите

През 17 в. флотите на Испания и Англия са в ожесточена конкуренция. Те водят битки за надмощие, защото който контролира морските пътища, той си осигурява богатствата и търговията с продукти от далечните острови. Английските кораби доставят стоката за английската Корона, испанската Армада осигурява богатства за своя испански владетел. Всеки се стреми да плячкоса корабите на противника, да ги потопи и да му нанесе огромни финансови щети. Ябълката на раздора е Порт Роял, кралското пристанище.  Порт Роял се намира на остров Ямайка, Антилите, разположен между двете Америки и е част от териториите, завладени от английската Корона. Пристанището е важен стратегически път, който контролира търговията и откъдето натоварените кораби потеглят за Европа. Порт Роял процъфтява от тази търговия, но то е и спирка и убежище за пиратите. Те нападат и обират натоварените с богатства кораби, а богатствата разтоварват и крият в Порт Роял. И до днес се смята, че тук се намират скрити съкровища на стойност не по – малко от 80 милиона евро. В Порт Роял пиратите са у дома си. Тук те крият своите съкровища, друга част от стоката, която са ограбили, е предназначена за черния пазар, а контрабандата на алкохола осигурява благоденствието на пристанището. Пиратите прекарват дни и нощи в таверните, където пръскат откраднатите монети и прекарват времето в компанията на щедри с ласки дами. Днес учените са изчислили, че на един човек, живеещ в Порт Роял, се падат 10 таверни.

Пиратите не са преследвани от закона, защото Английската корона вижда своя интерес от тяхното присъствие. От една страна, пиратите  контролират контрабандата и осигуряват стоката за продан, от друга, те пилеят богатството си на този остров. Английската корона окуражава дори пиратите да нападат корабите на испанската Армада. По – добре да плячкосват корабите на врага, отколкото тези на английската флота…А при тази тактика хазната на английския владетел винаги е пълна. Животът в Порт Роял е прекрасен : топъл климат, изумрудено море, процъфтяваща търговия, градът е потопен в алкохол, законите не са спазвани…В исторически документи са запазени свидетелствата на посетители в Порт Роял, които записват, че тук цари истински разврат и беззаконие. В такъв документ, запазен от 1692 год, се казва, че Порт Роял е истински бардак. Много споделят мнението, че един ден пристанището ще предизвика гнева на Бог, който ще го заличи от лицето на Земята.

Денят е 7 юни, а годината 1692. На този ден Порт Роял е сполетян от природна катастрофа, която потапя голяма част от острова под водата. По това време жителите на пристанището наброяват 20 000. Къщите, повече от 2 000, са построени по английски образец с тухли, а улиците са прави. Селището е разположено в зоната на две активни земни плочи, тази на Карибите и Северно – американската плоча. Тяхното движение предизвиква земетресението през 1692 год. За това събитие свидетелстват документи, в които е записано, че катастрофата се е случила преди обяд. Този факт е потвърден, след като изследователи намират под водата часовник. Той е подложен на рентгеново облъчване, при което се вижда, че стрелките на часовника са спрели на 11 ч и 43 мин. Учените смятат, че при земетресението е имало три труса. Първият трус разрушава голяма част от постройките. При вторият трус в земята се отварят пукнатини, през които подземната водна маса се изкачва на повърхността, а пясъкът се превръща в плаващи пясъци. Процесът, при който пясъкът се превръща в плаващи пясъци и става „течен“, учените наричат „втечняване“ на почвата. Втечняването на пясъка в Порт Роял поглъща къщи и жители на дълбочина  5 метра под земята. При третия трус крайбрежието на пристанището потъва под водата.  Учените смятат, че след земните трусове следват и няколко цунамита, които завършват процеса на унищожаване на Порт Роял. При това природно бедствие загиват около 2 000 души и няколко стотин къщи са потопени под водата. И до днес на морското дъно се намират къщи и улици, които учените изследват.

admin

Read Previous

Теории и фосили

Read Next

„Малкият” Наполеон

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *