• януари 27, 2021

Огънят- искрата за промяна на живота

Хомо еректус (Homo erectus) първият „владетел“ на огънят преди 500хил. години.

В началото за хомо еректус и предците му пожарите са представлявали ужасяваща гледка. С времето огънят е бил „опитомен“. Първо „изправеният човек“ най-вероятно, се е възползвал от огнените стихии и е взимал пламък, както и е забелязал, че животните бягат от огъня. А след отминаването на пожарите е намирал изпечени животни и плодове, които е започнал на консумира и е открил готвената храна. С времето е започнал сам да „прави“ огън с удряне на камъни или търкане на две пръчки, за да произведе искра.

С натрупването на опит човекът е започнал да контролира огънят и го е използвал за топлина и светлина, както и за защита от нападение от хищници. Огнището се превръща в център на човешката общност, около което започва социализацията, комуникацията и обмен на опит.

Откриването и овладяването на огънят, оказва значителни промени в живота и външния вид на хомо еректус. По-меката готвена храна, води до смаляване на долната челюст, която е била силно развита, за да може да консумира твърда храна.

През неолита огънят е в основата за създаването на първите цивилизации. Освен за храна, той започва да се ползва за изпичането на керамика, която е изключително важна за земеделието. В керамичните съдове може да се съхраняват семена за сеитба за следващата година в благоприятни условия.

 

admin

Read Previous

Пиле с ананас и сметана

Read Next

Сладкишът Хиляда листа

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *