Спорт

Нямаме играчи, сега и селекционер

Българският национален отбор по футбол, остана без селекционер. Договорът на Георги Дерменджиев изтече и не беше активирана клаузата за удължаване с година и половина.

Треньорът пое не леката задача да е начело на националите на 23 октомври 2019 година. За този период отборът записа 7 загуби, 2 равенства и 2 победи (една срещу Чехия в мач без значение, и една безумна контрола срещу Гибралтар).

Сега очакваме „грандиозните“ промени. Отборът от млади и талантливи момчета ще се обиграва в рамките на 10-15 години, докато им приключи кариерата, както се случи с 2 поколения футболисти. Летвата, както обичаме да казваме не само, че не е ниско поставена, тя е на земята, и под нея даже и мравка не може да мине.

Феновете се умориха от стотиците спортни предавания и статии, как футболните хора трябва да променят футбола в България. Реално резултатите са само прах в очите и рейтинг, нищо повече. Уж всички виждат проблемите, работят по тяхното решаване, а футболистите ни са все по-слаби и все по-неадекватни на терена.

Да изискваме от националния селекционер да изгради играчи е несериозно. Той може да избере подходящите футболисти и да създаде боеспособен отбор. Всичко зависи от школите и политиката на клубните отбори. Все още не разбирам, защо се взимат чужденци, които са дълбоки резерви в отборите си и взимат място на юноши на клуба или перспективни играчи.

Очакванията към новия селекционер няма да са големи. Ако изведе отборът до 3 победи от 15 двубоя, това ще е невероятен успех! Ако не успее, следващият и така до Световното първенство през 2030 година, за което можем да градим отбор от сега. Кой може да се похвали с толкова дългосрочен план на развитие!

Ще сравня българският футбол с Формула 1. Около 20 болида карат като бесни с над 300 километра в час и след дългия път, който  изминават за определено време, са на същото място, от което са потеглили! Болидите финишират с празни резервоари, а нашите играчи с празни ръце!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button