• май 28, 2020

Монахът Коломбан

През зимата на 610 – 611 год. един монах отсяда във вилата на богат франкски собственик. Toзи монах напуска своята Ирландия през 590 година, където е живял в манастира в Бангор, за да проповядва християнската вяра на континента. Дошъл по тези земи, Коломбан първо се спира в бургонското кралство, където основава три манастира, между които този във Фонтен. Монахът е много строг и държи всички да живеят по законите на християнската вяра и да спазват всички добродетели, без да се отдават на светски и плътски удоволствия. Но на кралят Тиери II тази крайна дисциплина и правила никак не се харесват, тъй като той има множество съпруги.

Монахът е пропъден и задължен да се завърне в Ирландия през 610 год. Но по пътя на своето заточение Коломбан успява да избяга и преминава през различни кралства. Той се установява за известно време в Бавария, където все още има много невярващи и непросветени, които трябва да се вкарат в „правия“ път на християнството. Най-накрая Коломбан се установява на границата с Ломбардия и основава манастира Бобио, Италия.Строгият монах умира през 615 година.

Християнството става официална религия на Римската империя. Във всички големи градове се построяват катедрали, като всяка има епископ, който управлява и надзирава жителите от подчинената му общност. В селата се строят манастири, в които монасите прекарват времето си в молитви и пости. Но когато варварски племена идват от север и нахлуват в Римската империя, християните откриват съществуването на други вярвания и богове, които варварите почитали. Скоро избухват противоречия между привържениците на различните религии, които прерастват в битки. Идва време на хаос, безправие и несигурност. Кралете се избиват по между си. Епископите забравят християнските добродетели и живеят в разкош. Графовете водят непрестанни битки с други графове и плячкосват земите и селата на победените. В това време на безредие, Коломбан смята, че християнската религия има нужда от промяна и нов тласък, както и от нови вярващи, които отново ще издигнат християнството на първо място сред останалите религии. За Коломбан, нужното, което трябва да се направи, за да се излезе от тази ситуация на хаос, са още по – строгите правила на пости и молитви в манастирите. Той „затяга“ още повече дисциплината, а монасите преживяват с малко храна и малко сън. Според Коломбан пътя на спасението на християните минава през глада и физическата слабост.

Но не всички са съгласни с разбиранията му. Един от тях е монахът Беноа, който дава началото на Бенекдетинския орден, чиито правила не са толкова строги. Денят на бенекдетинците е разделен между молитви, четене на религиозни книги и  ръчна работа, като градинарство, преписване на религиозни текстове или работа по поддръжката на манастира.

admin

Read Previous

Престижните музеи по света

Read Next

Да оборим част от конспирациите

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *