Интересно

Любопитно от Бордо, Франция

Водното огледало“, осветено през 2006 год., се намира пред сградата на Борсата на Бордо. То всъщност е площад с фонтани, простиращ се върху 3 450 м2 . Когато водата от фонтаните залее площада и намокри неговите плочи, те отразяват сградите, построени по устието на реката Гарона.

Устието на Жиронда е най- голямото устие в Западна Европа. То се врязва в земята на дължина от 75 км и приютява повече от 200 вида птици.

Всяка година се продават около 650 милиона бутилки с вино от Бордо. И всяка секунда по света се закупуват 23 бутилки, произведени в този френски департамент.                                                            Терминът „шато“ е давано само на производителите на вино от региона на Бордо.

През XVIII век, градът Бордо е в своя икономически и архитектурен разцвет. Важно пристанище, от тук тръгват или хвърлят котва многобройни търговски кораби. За икономическия разцвет на града огромна роля играе износа на вино за Англия, където то е изключително ценено. По това време Бордо е част от Английската империя, която държи и контролира монопола с вино.

Там, където двете реки Гарона и Дордона се обединяват и продължават своя път заедно към океана, се оформя природен феномен, наречен „маскаре“. Той се проявява само в периоди на големи приливи, когато водата от океана нахлува по течението на реката в противоположна за нея посока. „Маскаре“ са много бързи вълни, които могат да достигнат 100 км/ч.

През 1983 год., френският астронавт Патрик Бодри е част от екипажа на космическата мисия на Наса. Въпреки строгият контрол на теглото на багажа на екипа, той успява да скрие една малка бутилка с вино от Бордо…тя пътува 1 седмица около Земята и „изпълнява“  110 обиколки около нашата планета. Бутилката се завръща на Земята заедно с космонавтите, тъй като на борда на совалката е забранено да се пие алкохол. Виното в тази бутилка е произведено от много реномирано „шато“ и днес бутилката се намира в хола на производителя. Това космическо приключение на вино от Бордо не е последното. С цел научно изследване, през 2020 г., в Космоса заедно със совалката са „изстреляни“ 12 бутилки с вино. След една година пътешествие, бутилките се завръщат на Земята на 14 януари 2021 г. Установено е, че както върху човешкия организъм, безтегловността   ускорява леко застаряването на виното.

„Канеле“ е най- известното сладко изкушение от Бордо. Това е малко тестено изделие, за което е нужно брашно, жълтъци, ванилия, ром и масло. С така приготвеното тесто, което е течно, се запълват малки формички. Истинското „канеле“ се пече на два етапа: първият за 15 мин на 2500 C, а вторият етап печенето трае 1 ч 30 мин на 1500 C .

През XVI век, монахините произвеждат канеле, което раздават на бедните. Ванилията и рома, монахините взимат от търговските кораби, които донасят тези екзотични съставки от далечните острови. Жълтъците, монахините събират от…производителите на вино, тъй като те използват само белтъците, които участват в процеса на ферментация на виното.

В своята история, Бордо става френска столица три пъти. Първият път по време на войната с Прусия през 1870 г. Втори път по времето на Първата Световна война през 1914 г., когато Бордо е столица на Франция в продължение на 3 месеца. И за трети път, по времето на Втората Световна война през 1940 г. Тогава градът става столица само за 14 дни, преди подписването на Примирието с Германия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button