Свят

Ледници

– в Калифорния има повече от 200 ледници.

– на земята има около 160 000 ледници.

– до 2004 год. около 67 ледника са описани, а изучените са 60.

– около 80 ледника са изучавани в продължение на 5 или повече години.

– в полярните региони, най вече в Гренландия и Антарктида, ледниците покриват огромни територии под формата на ледникови шапки с дебелина от 2 000 до 6 000 м., а на някои места и повече.

– Snorrajökull  е език от огромния ледник Vatnajökull, най- голямата ледникова шапка в Европа , намираща се в платото Sprengisandur в центъра на Исландия.

– едни от най- известните ледници са морето от лед близо до Шамоникс, Франция ; ледникът Мон – Блан (Белият Връх), Франция ; ледникът Icefjord, Гренландия ; ледникови форми близо до Анхораж, Аляска.

– връх Терор (Ужас), изгаснал вулкан, се намира в Антарктида.

– Антарктида е леден континент, един и половина големината на Европа или Америка и съдържа 90% от леда на цялата планета  – на някои места дебелината на леда в Антарктида достига между 8 000 м и 9 000 м.

– местата в Антарктида носят имената на първите кораби на изследователи;  така връх Терор е кръстен на един от корабите на изследователя Рос през XIX в.

– Гренландия съдържа 4% от леда на Земята ; ледниците в Килиманджаро, Сибир, Алпи, Хималая, Швеция, Норвегия и Канада съдържат 6% от леда на Земята.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button