• април 11, 2021

Готвачът сър Артър Конан Дойл

Сър Артър Конан Дойл (1859-1930) е британски писател, известен със създаването на образа на детектив Шерлок Холмс и неговият помощник д-р Уотсън. По образование лекар (офталмолог) освен поредицата за именития детектив, Конан Дойл  пише и поезия, пиеси и исторически романи.

Освен невероятен писател, Конан Дойл е бил невероятен кулинар и е обичал обилно да си похапва. Още от дете бързо е изпълвал дрехите си. На 15 годишна възраст, докато е учил в Ланкашир, изпраща писмо до родителите си с блюдата, които изяждат с трима негови приятели за Коледа:

„Две пуйки, 1 огромна гъска, 2 пилета, крехък свински бут, 2 парчета шунка, по 7 буркана със сардини и джем, един с омари и пълна чиния с хапки. Имахме още 5 бутилки шери, 5 портвайн, 1 кларета… Обичам да си хапвам вкусно… и много“. В Единбургският университет, той най- много е доволен че „Тук храната е отлична и бирата си я бива“.

След завършването, започват неговите неволи –той така и не успява да се реализира като лекар. Бил е на два пъти корабен лекар – на китоловен кораб още като студент и през 1882 година като хирург по западното крайбрежие на Африка. Опитва да започне лекарска практика в малкото градче Саутси, но средствата не достигат. Той и брат му, който е бил негов помощник в домакинската работа, се препитават от пациентите от съседните села, които са плащали с храна. Артър е готвил за двамата и е обичал да създава рецепти като е използвал своя опит от пътуванията си, от годините му като ученик и студент, както и от парижката си леля Сюзън. Някои от неговите кулинарни творения са картофи с уочерстърски сос, картофени кюфтета със зеленчуци, картофи по френски, пълнени картофи с чесън и сланина и други.

Големи промени настъпват, когато „бащата“ на Шерлок Холмс се жени за красивата Луиза Хокингс (наричана на кратко Туи). Нейната майка се оказва чудесна готвачка, която глези своя зет. Тя бива увековечена в образа на икономката на Шерлок Холмс, а в реалния живот е приготвяла любимите ястия на великия писател – пуешки бифтеци и задушен фасул, пирог с лук и шунка и други. За Конън Дойл готвенето вече не е необходимост, а хоби. Той продължава да измайсторява кулинарни шедьоври.

Лоша беда сполетява семейството на Конан Дойл, неговата съпруга се разболява от туберкулоза и докторите й дават няколко месеца живот. Упорит и непримирим д-р Дойл отново слага „готварската манта“, за да вдигне на крака своята съпруга със специална диета с месо от нутрия, което съдържа голямо количество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини. Крайният резултат е впечатляващ и Туи живее още 13 години, а рецептата на сър Артър и до ден днешен се използва за лечение на коварното заболяване туберкулоза.

admin

Read Previous

Пеперуди в цифри

Read Next

Забележителни факти за пеперудите

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *