България

Белоградчишки скали

Белоградчишките скали представляват ансамбъл от невероятни скални образувания, изваяни от природата. Преди повече от 200 милиона години, в края на палеозойската ера, са се наслоили песъчливо-мергелни скали, които в последствие били залети от море. На дъното му са се отлагали пясък, чакъл и глина, а в по-късен етап, тези материали били свързани с пясъчно-глинеста спойка.

Преди около 35 милиона години, когато е започнало нагъването на Стара Планина, се е обособила суша. Под въздействието на изветрянето, ветровете и речната ерозия, е започнало извайването на природните скулптурни форми в червените пясъчници. Белоградчишките скали се простират на повече от 90кв. км, като някои скални образования достигат 200 метра. В пясъчника и варовика, също така са се образували и над 100 пещери.

Скалните феномени са разделени на четири групи. Най-забележителните скали, които обграждат Белоградчик от южната част са: Конникът, Мадоната, Гъбите, Овчарчето, Ученичката, Мечката, Адам и Ева, Монасите, Хайдут Велко и други.

Следват втората група скали западно от града, те имат алпийски вид с дълбоки пропасти. Най –известни са Збеговете, Еркюприя и Борич.

Третата група е на 4 километра на изток от града около Латинското кале, там се намира и Лепнишката пещера.

Четвъртата група се намира между селата Боровица и Фалковец. Тук са известният Боров камък, Пчелин камък, Червеният камък, Торлакът и Момината скала.

Невероятните гледки и „рисунки“ на природата са допълнени от флората, включваща много ендемити, специфични за Балканите, записани в Червената книга на България. А животинските представители, които може да видите са скален орел, вълк, сърна, сънливец, лешояд, благороден елен, глиган и други.

Белоградчишки скали

Характерният червен цвят на скалите се дължи на корозията на желязо в тях.

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button