• юли 6, 2020

Лесните дузпи във футбола

Дузпите – 11 метровите удари, които често определят крайния победител  в даден двубой и са решаващи в много случаи, кой отбор ще спечели трофей. Но дузпата е повод и за много спорове, противоречия и скандали на терена.

В много от случаите, когато има фаворит в даден двубой и мачът не върви за по именитият отбор – то той получава правото да изпълнява 11 метров наказателен удар, с който двубоят е предрешен. След тези футболни срещи, специалисти, фенове, коментатори изказват мнения дали изобщо е имало дузпа и не е ли била пресилена.

Да разгледаме така наречените „несъществуващи“ или лесни дузпи, давани на големите отбори!

Ще дадем този пример – представете си, че сте играч на отбор заемащ последните места в силно първенство като испанското или италианското. Изминали са 15 кръга и ви предстои да се изправите срещу отбор фаворит- Ювентус или Барселона от съответните първенства. Ще сте безкрайно мотивиран както вие, така и вашите съотборници да се противопоставите срещу грандовете. Но тук идва проблема излизате срещу нападатели, които бележат гол в почти всеки един двубой и имат по 15 попадения в 15 изиграни мача. Вашата задача е да не позволите тези играчи да отбележат срещу вашият отбор.

Мачът започва и тече 70 минута, целият ви отбор се справя чудесно до този момент и резултата е 0 на 0. Но срещу вас са Меси, Суарес или Роналдо- играчи от световна класа, изключително трудно да бъдат опазени. Допускате колективна грешка в отбрана и един от изброените играчи се откъсва сам срещу вратаря на крачка пред вас, в този момент леко подпирате с крак или ръка нападателя и дузпа.

Смеете се саркастично, гледате учудено, вдигате ръце към съдията и се чудете какво се случва и как така е посочена бялата точка, при положение, че според вас не сте извършили фаул. Винаги съм искал аз като фен да попитам един такъв защитник, точно по кое правило даден нападател пада преди да отбележи почти сигурно гол без да има никакво нарушение? На всеки от най-малкия фен до самия играч е ясно, че това е умишлено деяние , с което се цели предотвратяване на гол и ако мине номера. Достатъчно опитен защитник знае точно колко да задържи противников играч или да го изкара от равновесие, за да има спорна ситуация в наказателното поле. Нормално е и нападателя да преиграе в това надлъгване между играчите- да падне като ударен от чук!

admin

Read Previous

Гръцките богове     

Read Next

Звездите Мишлен в гастромомията

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *