Европа

Гурме разходка в Корсика

Корсика, наричан островът на красотата е част от Франция, но тук манталитета на хората се различава силно от тези на континента. Корсите са много горди със своята култура и природа, както и гастрономия. Едни от най- известните специалитети са brocciu, копа, фигатели и корсийска супа. Brocciu е сирене, произведено от суроватка, останала след производството на други сирена от козе или овче мляко. Закваската се загрява и се вари бавно и може да се каже, че brocciu е националното сирене на Корсика. То може да се консумира директно или да се добави в омлет с листа от мента, в бухтички, в пити с гарнитура, или да се предложи като десертно сирене в края на храненето, поръсено със захар.

Копа е сушено пушено филе. То се приготвя от месото на специфичната раса прасета от Корсика, които се отглеждат на свобода в горите на острова. През есента и зимата те са хранени с кестени и жълъди. Във филето се редуват резени крехко и тлъсто месо, взето от зоната на гръбнака на прасето. Резените се солят и се „измиват“ с вино, след което се сушат.

Фигатели е известен корсийски салам във формата на U, който се приготвя основно от черния дроб на прасето, месо, тлъстина, чесън, вино и черен пипер. Саламът се опушва в продължение на няколко дни. Фигатели може да се изпече на скара или да се остави да къкри в ястия като супа с леща. Супата от Корсика е гъста, в нея се слага бял фасул, резени сланина, зеленчуци и билки като дива мента. Всеки регион на острова и всяко корсийско семейство има своята рецепта, която също може да варира през различните сезони.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button