Спорт

Футзал

Футзалът (Futsal) – известен още като минифутбол, е спорт разновидност на футбола. Представлява колективна игра противопоставяща два отбора от петима играча и определен брой резервни играча според правилата на федерациите. Играе се в зала, като дължината на игралното поле варира от 38 до 42 метра и от 20 до 25 метра ширина. Продължителността на една среща е чисти 40 минути (времето се спира при фалове, тъчове и корнери и др.), разделени на 2 полувремена по 20 минути и почивка между тях от 15 минути.

Всеки отбор се състои от вратар и четири полеви играча:

вратар – играчът, който пази вратата и не трябва да допуска гол. Ако има качествата може да изнася топката най-често в случаите, когато остава малко време до края на двубоя, а отборът му губи в резултата (в повечето случаи е заменен от летящ вратар).

защитници – тяхната задача е да не позволяват противниковите играчи да организират атаки със завършващ удар към вратата.

крила – задачата им е да организират атаки и  да вкарват голове, както и да правят точни пасове към пивота.

пивот – играе пред противниково вратарско поле. Пивотите често са снажни и здрави играчи, за да могат да се преборят с противниковите защитници, в много случаи поемат топката с груб към вратата и техническите им умения трябва да са достатъчно добри – да овладеят топката с гръб, да се преборят с противников защитник и да отправят удар по посока на противниковата врата. Един от най –добрите пивоти в наше време (2022година) е Зики от Португалия.

Смени във футзала –поради високата динамика и честата игра с топката от всеки футболист, смените в този спорт са неограничени, като се правят в определена зона отбелязана с ленти с дължина от 5 метра. Най-често един играч прекарва по 2-3-4 минути на терена преди да му бъде дадена почивка, като най-добрите и подготвени играчи от всеки отбор, прекарват повече време на терена.

Тъчове – те се изпълняват с крак – съществена разлика с класическия футбол.

Дузпа – наказателен удар, който се изпълнява на 6 метра от гол линията, като по време на изпълнението освен играча, който ще изпълнява дузпата, никой друг футболист не трябва да има в наказателното поле. Вратаря трябва да е застанал на гол линията при изпълнение на дузпата.

Дълга дузпа – след извършването на 5 фаула от даден отбор при всеки следващ (от 6 фаул нагоре) се изпълнява наказателен удар, на разстояние 10 метра от гол линията. Характерното при дългата дузпа е че потърпевшият отбор не може да изгради стена, но вратарят може да излиза до границите на наказателното поле, за да скъси ъгъла и да има повече шансове да отрази удара.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button