• април 10, 2021

Пустинни мечти

Пустинята Гоби (Gobi) e чудото – съкровище на Монголия. Разположена между северен Китай и и южна Монголия, тя заема площ от приблизително 1 300 000 км2 . Тук зимата е много студена, със средни температури от – 100 C до – 400 C, а през лятото те достигат + 500 C. Гоби е безплодна и суха, а пясъчните дюни, разположени най вече в китайската област на пустинята, са малко на брой. Почти цялата й площ е камениста. В националния парк на пустинята, Gurvan Saikhan, дюните Khonghor или Kongoriin са наречени „пеещите“ дюни. Те „издават“ звуци в зависимост от движението на пясъка, който ги оформя. Дюните се простират върху площ от 180 км дължина и до 20 км ширина. Трите планински вериги, наречени „Трите красоти на Гоби“ са една от най- известните атракции в пустинята. Гоби е известна също така и със своя каньон Yol и неговите ледници, с растения, които никнат тук въпреки суровия климат, със своите диви кози, със своите скални образувания в Баянзаг (Bayanzag) и археологичната зона “Flaming Cliffs”, в която през 20 те год. са намерени яйца и фосили на динозаври.

В Йордания, на час път от Акаба, се намира пустинята Вади Рум. Разположена в южната част на страната, не далеч от границата със Саудитска Арабия, пустинята омайва със своята дива красота и геоложко богатство. Вади Рум е обезсмъртена във филма „ Lawrence d’Arabie”. Камънаци с цветовете на злато, портокали, нюанси на червено и охра, тесни каньони, пещери и фигури от камък като арки, оформени под влияние на вятъра и пясъка, пренасят посетителя в света на магията и тишината. Пример за естествено оформени фигури, е скалният мост в Burdah, висок 35 м. А върховете на някои от скалите се издигат до 1 800 м височина. Във Вади Рум археологични останки свидетелстват за човешко присъствие отпреди 12 000 години. По време на пролетния сезон, около 2 000 вида растения и цветя поникват от дюните и хълмовете. Между тях е черният ирис, символът на Йордания.

В Намибия, разположена в западно – южната част на страната, се простира пустинята Намиб. Това е най – старата и неприветлива пустиня, оформила се някога на Земята. „Океанът“от дюни, оцветени в червено и охра, се намира в парка на Namib- Naukluft, Sossusvlei. Това е парк, оформен от пясък, глина и сол. Дюните са едни от най – високите в света, а някои между тях надминават 300 м височина. Веднъж изкачена, дюната Big Daddy, позволява гледка от 360 0 върху пустинята, и най вече гледка към Dead Vlei. Някогашно езеро, днес слой от изсушена и напукана от слънцето глина, обградено от пясъчни дюни. Dead Vlei е едно от най – фотографираните чудеса на природата днес. От пресъхналото дъно на това езеро, се подават акации с овъглени клони и стълбове. Някои от акациите са на възраст от 900 год. Каньонът Сесрием (Sesriem), истинско геоложко съкровище, е оформен и дълбан в продължение на милиони години от реката Цаучаб (Tsauchab).

admin

Read Previous

Матич подписа нов договор с Манчестър Юнайтед

Read Next

Трябва ли ти маймуна, за да свали дрона от дървото

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *