• април 11, 2021

Асансьорат за лодки във Франция

– асансьорът за лодки е построен в Арцвилер, Алзас (Елзас), Франция.

– това техническо съоръжение позволява на преминаващите лодки да избегнат някога построените 17 шлюза по протежение на канала в долината на Тейгелбах.

– асансьорът е в дейност от 1969 год. и позволява на лодките да пътуват между Алзас и Лорен (Лотарингия)

– лодките се изкачват или слизат на релси и преминават 44, 5 м., което е разликата във височина между двата департамента Алзас и Лорен.

– времето с асансьор за изкачване или слизане на лодките трае около 20 мин., без асансьор времето за преминаване на лодките през тези 17 шлюзове, е един ден.

– след преминаване на лодка по релсите на асансьора, лодката е сложена в „корито“ с вода. Нивото на водата в коритото е около 20 см и това е последният етап от прехвърлянето на лодката в канала, по който ще продължи своето пътуване. В сравнение, за прехвърляне на лодката от шлюз към канала, са нужни 2 м вода.

– коритото на асансьора тежи 900 тона.

– 8 000 лодки преминават всяка година през асансьора в Арцвилер.

– асансьорът днес е атракция, която привлича туристи и за последните години в асансьора са се „качили“ лодки със 75 000 туристи на борда.

– такива подобни асансьори има само в Белгия и Русия, за разлика от тях, асансьорът във Франция използва друга техническа система за придвижване на лодките.

admin

Read Previous

Динозаврите между науката и вярванията

Read Next

PhoenixMiner срещу TeamRedMiner – 48 часово копане за сравнение

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *